Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ez a hír akár fontos mérföldkővé is válhat a szibériai husky fajta történetének alakulásában. Mindenki tudja, hogy a fajta kettévált munka és show vonalra. A kiállításokon győztes kutyák külleme már-már extrém módon különbözik a szánhúzásra használt fajtatársaikétól. Ez azért is szomorú, mert a szibériai husky fajtát eredetileg a kutyaszánhajtók alakították ki, de  manapság már semmilyen beleszólással nem rendelkeznek az időközben elavult és rossz irányba alakított standard-leírásra.

Ranger veterán champion címet nyert, úgy, hogy a 3 kiállítási bíróból 2 musher volt. Talán ez lesz a megoldás a jövőben a fajta problémájára, hiszen kizárólag olyan ember tudhatja, miként kell kinéznie egy szánhúzó kutyának, aki már látott olyat. Persze ez sem helyettesítheti a kutyák szán előtti tesztelését, de hozzájárulhat ahhoz, hogy megváltozzon az emberek fejében a szibériai huskyról kialakított téves kép. Ez jelentősen segítheti a fajta versenyképességének a növelését és a régi dicsőségének a visszaszerzését. 

Persze nem Ranger az egyetlen versenykutya, aki champion címmel rendelkezik. A skandináv országokban másképpen viszonyulnak a szánhúzókutyákhoz, ezért aránylag sok show champion versenykutya van. Ők persze a "megszokottól" eltérő testfelépítéssel rendelkeznek. A skandináv országokban a természeti adottságok miatt a mai napig szánhúzásra használják a szánhúzókutyákat.

Érdekes idézet a fajta kialakításával kapcsolatban:

„Más dolgok is történtek, nagyon fontos események. Habár a kutyaszánversenyek népszerűek voltak, akadtak néhányan New England-ben, akik úgy érezték, nincs elég aktivitás. Úgy gondolták, sokkal egyszerűbb díjazni a kutyákat anélkül, hogy versenyeznének, úgyhogy kreáltak két fajta kutyát, amiket ők Szibériai Husky-nak és Malamut-nak hívtak. Gyanítom, azt gondolták, hogy ők jobban tudják mint mások, melyek a legjobban teljesítő kutyák. Ahelyett hogy meghatároznák, melyik a legjobb kutya a verseny teljesítményük alapján, ők csak leírták egy darab papírra a fajtastandardet és díjazták, mert a kutyák úgy néztek ki, mintha jók lennének.” (Tim White, minnesotai musher, fordította: Drahos István web )

 

Nagyon gratulálok Rangerhez és a célhoz, amit képvisel!

 

Kép

 

 
 

 

 

free counter